foto: Tine Struyf

 
 

Ik ben Tom, en studeerde als landschapsontwerper af aan de Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp (NL). Daarnaast ben ik theatermaker en schrijver.

Als landschapsontwerper hou ik ervan om te bedenken hoe de ruimte om ons heen mooier, aangenamer, leefbaarder en gezonder kan worden.
Het landschap vormt letterlijk het toneel van de wereld die ons omgeeft. Het is het decor waartegen alles zich afspeelt en onze levens zich aftekenen. De vormgeving van dat landschap bepaalt heel veel: niet alleen hoe en waar we ons bewegen, maar ook hoe we ons voelen en of we ergens graag zijn of niet - of we naar een plek willen terugkeren of er in een boog omheen lopen, of we ons gespannen voelen of tot rust komen.

Een tuin is of wordt vaak een heel persoonlijk stuk van iemands leven. Daarom maak ik mijn ontwerpen steeds op de locatie zelf, dicht op de huid van de mensen voor wie ik werk. Ik kan het me niet anders voorstellen. Niet alleen kan ik mijn ideeën onmiddellijk toetsen aan de realiteit, het is ook de snelste manier om mensen te leren kennen en echt op maat te kunnen werken: als een vlieg op de muur word ik als het ware voor één dag onderdeel van een gezin en een huishouden.

We leven in uitdagende tijden: als we onze habitat leefbaar en ons ecosysteem in stand willen houden moeten we onze leefwijze en -omgeving drastisch veranderen. Daarom tracht ik mijn ontwerpen zo ecologisch, duurzaam en klimaatbestendig mogelijk te maken: planten* spelen er een hoofdrol omdat ze insecten aantrekken, de bodemstructuur verbeteren en voor verkoeling zorgen, verharding wordt zoveel mogelijk vermeden zodat regenwater kan infiltreren, en met eenvoudige ontwerpingrepen wordt de biodiversiteit gestimuleerd.
* Voor de realisatie van beplantingsplannen wordt het gebruik van biologisch gekweekte gewassen expliciet gestimuleerd.

Een tuin staat nooit op zichzelf, maar is altijd onderdeel van de omgeving - hoe stedelijk of landelijk het landschap ook is. Het verhaal van een tuin wordt mee bepaald door de ligging in het landschap. Hoe zag het er vroeger uit? Wat is de samenstelling van de bodem, en hoe komt dat? Welke gevolgen heeft dat voor de keuze van planten? Kunnen we met bepaalde ingrepen iets laten zien van de geschiedenis van de tuin in het landschap?

Ontwerpen is in- en uitzoomen: op kleine en grote schaal patronen zien en herkennen, verborgen structuren aan de oppervlakte brengen en zichtbaar maken door ze in te passen in een nieuw, duurzaam verhaal van het landschap én haar bewoners. Een verhaal dat beantwoordt aan de noden van deze tijd. Die in- en uitzoomende beweging maakt ontwerpen tot een prachtig vak: met het hoofd in de wolken en de voeten op de grond.

Tom is lid van NVTL, de Nederlandse Vereniging voor Tuin- en Landschapsarchitectuur; van Velt, vereniging voor ecologisch leven en tuinieren, en van Wilde Weelde, vakgroep voor milieubewuste groenbedrijven.

Struyf3.jpg